Natuurlijke Diamant,
Natuurlijke diamanten zijn, vanwege hun zeldzaamheid en schoonheid als ‘juweel der edelstenen’, sterk verbonden met emotie, aanbeden en geliefd door iedereen, een waar symbool van de liefde. Zo uniek als een sneeuwvlok markeren ze de belangrijke momenten in ons leven. Ze worden een leven lang gekoesterd en worden geliefde erfstukken. Ze maken deel uit van de rijke geschiedenis van de aarde en beloven een constante te zullen zijn in onze toekomst.
Lab grown diamond (LGD) Diamant,
In het laboratorium door de mens gemaakte, kunstmatige, synthetische of gekweekte diamant (lab-grown diamant), is diamant die wordt geproduceerd in een gecontroleerd technologisch proces. Synthetische diamanten zijn samengesteld uit hetzelfde materiaal als natuurlijk gevormde diamanten – pure koolstof gekristalliseerd in een isotrope 3D-vorm – en delen identieke chemische en fysische eigenschappen.
Juwelier van Klaveren biedt u de keuze uit natuurlijke diamant of lab grown diamant
natuurlijke Diamant – versus – lab grown Diamant
Wat zijn de voor- en nadelen van natuurlijke diamanten en van lab-grown diamanten? Laat u niet beïnvloeden door eenzijdige content van bedrijven die uitsluitend natuurlijke diamant of uitsluitend lab-grown diamant verkopen, aangezien deze standpunten waarschijnlijk commercieel gemotiveerd zullen zijn.
Grondstof
Al sinds de jaren 50 worden in het laboratorium gekweekte diamanten (lab-grown diamant) gemaakt. Misschien heeft u er wel eens van gehoord en vraagt u zich af of het kopen van een lab-grown diamant de moeite waard is of dat u het beter bij een natuurlijke diamant kunt houden. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het kopen van een lab-grown diamant.
Juwelier van Klaveren is van oudsher een Diamant specialist die al tientallen jaren de mooiste collecties met prachtige, natuurlijke diamanten aanbied. Door de sterk dalende prijzen van lab- grown diamant is het speelveld voor de consument veranderd en is er een nieuw prijssegment tussen zirkonia en natuurlijke diamant ontstaan. Juwelier van Klaveren is van mening dat u over beide opties, lab-grown diamant en natuurlijke diamant voldoende moet worden geïnformeerd om zelf te kiezen welke het beste bij u past.
In een laboratorium gekweekte ruwe CVD-diamant (links), in een laboratorium gekweekte HPHT-ruwe diamant (midden) en natuurlijke ruwe diamant (rechts)
Prijs
De prijs van lab-grown diamant is aanzienlijker goedkoper dan van natuurlijke diamant. Dit is dan ook gelijk de hoofd reden voor een nieuw prijssegment en doelgroep. Op dit moment in 2024 is de prijs van een lab-grown diamant van 1 crt ruwweg 1/5 van de prijs van 1crt natuurlijke diamant. Lab-grown diamanten zijn in overvloed aanwezig en door de industriële wijze van productie zit er letterlijk geen enkele rem op.
De prijs van natuurlijke diamanten vertegenwoordigd hun zeldzaamheid en allure. Natuurlijke diamanten ontstaan in miljarden van jaren diep in de aarde. Wanneer u een natuurlijke diamant koopt, koopt u iets dat in de loop van de tijd waarde zal behouden.
Duurzaamheid
Natuurlijke diamant geeft. Het is belangrijk om op te merken dat veel bestaansmiddelen afhankelijk zijn van de ethisch vastgestelde diamantmijnindustrie en vaak de primaire bron van inkomsten zijn in gemeenschappen die afhankelijk zijn van mijnbouw.
Het Canadamark TM-keurmerkprogramma is een initiatief van Dominion Diamond Corporation om de integriteit van de toeleveringsketen van Canadese diamanten van mijn tot winkel te waarborgen. Het programma ondersteunt lokale gemeenschappen door te investeren in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en training voor hun werknemers.
Natuurlijke diamanten zijn hedendaags een kracht voor het goede. Botswana is door de diamantmijnindustrie getransformeerd van een van de armste landen in Afrika naar een van de meest succesvolle middelgrote economieën, waarbij meer dan 80% van de diamantwinsten binnen het land blijft. Een groot deel van dit inkomen komt ten goede aan de burgers door toegang tot gratis onderwijs en gezondheidszorg, een uitbreiding van carrièremogelijkheden in de diamantindustrie en een plan voor een meer diverse economische toekomst.
.
Uw keuze
Diamant – de 4 C’s , wat zijn de 4 C’s en hoe bepalen ze de kwaliteit van een diamant.
Carat, Color, Clarity en Cut worden gebruikt om de kwaliteit van de diamant te bepalen. Deze vier kenmerken vertegenwoordigen de kwaliteit van een diamant en worden gebruikt om de stenen te identificeren. Zij vertegenwoordigen de meest gebruikte kenmerken die door laboratoria worden gehanteerd om hun kwaliteit te beoordelen. Pas in het midden van de 20e eeuw werd een uniforme beoordelingsschaal ontwikkeld door een van de toonaangevende diamantlaboratoria. Vanaf dat moment werden losse stenen gesorteerd en kon elke diamant een certificaat krijgen met vermelding van gewicht, kleur, snede en helderheid. Deze certificaten werden een waardevolle bron van informatie om de kwaliteit te bepalen en de waarde van de steen te schatten.
Diamant “Carat”
Karaat is de eenheid die gebruikt om het gewicht aan te duiden van een diamant. Sinds 1913 werd deze eenheid gebruikt om het gewicht van diamanten uit te drukken volgens ons metrisch stelsel. 1 Karaat is gelijk aan 0.2 gram en wordt uitgedrukt in 3 decimalen na de komma en afgerond tot op één honderdste. De term heeft zijn oorsprong in een in de oudheid gebruikt standaardgewicht: dat van een zaadje van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua).
Hoe karaat de prijs beinvloed
Er is geen lineaire link tussen het gewicht van een diamant en zijn prijs. Aangezien de meeste ruwe diamanten die ontgint worden ofwel te klein zijn , ofwel een te lage kwaliteit hebben om in de commerciële markt gebruikt te worden om bvb juwelen van te maken, kunnen er soms wel een miljoen diamanten nodig zijn om één diamant van 1 karaat te verkrijgen.Eens diamanten de grens van 1 karaat overschrijden gaat ook hun prijs exponentieel de hoogte in.Hoe hoger in gewicht we gaan hoe zeldzamer het is om diamanten te vinden. Daarom ook dat bvb dat de prijs van een diamant van 1 karaat 4 tot 6 keer de waarde van een halve karaat diamant kan hebben.
Hoe kies je het gewicht van een diamant ?
Het gewicht van een diamant is één van de belangrijkste factoren in je keuze die een impact hebben op de uiteindelijk prijs van je diamant. We hebben hieronder enkele tips opgelijst om je te helpen het juiste gewicht te kiezen voor jouw diamant. De prijzen van diamant worden bepaald daar het gewicht een uitgedrukt in afgeronde incrementen van karaat. Daarom dat een diamant met eenzelfde zuiverheid en slijpvorm van 1 karaat meer kost dan een diamant die net iets minder weegt (bvb 0.99 karaat). Koop dus een diamant die net onder deze incrementen valt.
Karaat geeft een indicatie van het gewicht van de diamant maar de slijpvorm (lengte en breedte specifiek) bepalen de uiteindelijke fysieke omvang van de diamant. Indien je voor dezelfde waarde een diamant wil met een groter uitzicht kies dan voor een diamant met een meer rechthoekige of ovale vorm. Binnen dezelfde slijpvorm kunnen diamanten met hetzelfde gewicht ook een verschillende diameter hebben, bvb twee 1 karaats diamanten kunnen een diameter hebben van 6 of 6.5 mm. Kies een diamant met een grotere diameter voor een hogere visuele impact.
Prijzen van diamant stijgen exponentieel naarmate hun gewicht stijgt. Als karaat je belangrijkste element is bij de keuze van je diamant kan je overwegen om een diamant te kiezen met een mindere helderheid of kleur om de prijs lager te houden. Indien je een diamant kiest om in een ring te zetten hou dan rekening met de grootte van de drager van de ring. Hoe kleiner de hand , hoe minder karaat je nodig hebt om dezelfde visuele impact te hebben.
Tips om via karaat de perfecte diamant te vinden die past bij je budget. Bepaal eerst je budget en kies dan de andere C’s om de grootst mogelijke diamant te vinden voor je budget. Kies een diamant met een grootte net onder een afgerond nummer( bvb 0.98-0.99 ct ipv 1 ct) dit levert meestal een aanzienlijke prijsreductie op voor een verschil in gewicht dat nauwelijks zichtbaar is.
Diamant “Color”
De diamant kleur heeft een grote impact op zijn uitstraling. Doordat een diamant meerdere facetten heeft zal een kleurloze diamant meer licht weerkaatsen ( vuur) , indien er kleur aanwezig is in de diamant zal de capaciteit om licht te weerkaatsen worden vermindert. Dit is de hoofdreden waarom de meest kostbare diamanten bijna tot geen zichtbare kleur hebben.
De kleurschaal voor diamanten begint bij D (kleurloos) en eindigt bij Z ( licht gele kleur). De kleuren D en E worden aanschouwt als exceptioneel wit + (D) en exceptioneel wit (E). In feite elke kleur boven (I) kan aanschouwt worden als kleurloos , enkel de kleuren I en J kunnen een licht gele tint vertonen. Alle kleuren onder J vertonen een duidelijk zichtbare gele kleur. Om de rating van de diamanten objectief te kunnen doen is het belangrijk dat de diamanten afzonderlijk visueel geïnspecteerd worden, meestal naast vergelijkbare diamanten die de uiterste kleuren vertegenwoordigen binnen een kleurrange. Ook is het belangrijk dat de rating gebeurt onder “wit” licht en tegen een witte achtergrond. Op deze manier kan men objectief de juiste diamant kleur bepalen
D : De meest zeldzame en totaal kleurloze diamanten. Deze zijn ook het meest waardevol.
E : Worden net gewaardeerd onder de D en zijn met het blote oog niet te onderscheiden van elkaar.
F : Dit is de laatste van de witte of kleurloze rating die nog een lichte gele tint kan vertonen. Nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Wordt nog aanzien als een premium kleur maar tegen een goedkopere prijs dan de D of E varianten.
G : Wordt aanzien als een top witte kleur. Heeft een tint maar vormt een perfect compromis tussen budget een uitstraling en is daardoor een heel populaire keuze.
H : Dit is de laatste kleur die nog aanzien wordt als “wit”. De tint is nauwelijks zichtbaar met het blote oog maar is wel zichtbaar vergeleken met andere en betere kleuren. De gebruikelijke naam voor deze kleur is commercieel wit.
I : Getint wit. Veel voorkomend en goedkoper dan de witte of kleurloze diamanten.
Alle kleuren onder I worden aanzien als geelachtige kleuren.
Vergeleken met andere vormen vertonen de briljanten of ronde diamanten meer vuur en schittering doordat ze meer licht reflecteren.
Het kleurgradatiesysteem van het Gemological Institute of America (GIA) is de standaard in de diamantindustrie voor het kleurgraden van diamanten. Het kleurbeoordelingssysteem van de GIA begint met D, de witste, en loopt door het alfabet tot Z, voor stenen die geelachtig of bruinachtig zijn. Voordat de GIA hun universele standaard voor het kleuren van diamanten ontwikkelde, werden er verschillende andere kleurschalen gebruikt door de internationale diamantgemeenschap. De bedoeling van de GIA was om hun nieuwe systeem volledig te onderscheiden van de anderen. Als zodanig kozen ze de letters D-Z, letters die nog nooit eerder waren gebruikt voor het sorteren van diamanten.
Diamant “Clarity”
De zuiverheid van een diamant heeft betrekking op de gebreken, onzuiverheden en onvolkomenheden binnen of buiten de steen. Zuiverheid heeft invloed op de schittering en schittering van diamanten, evenals op de algehele esthetiek. Veel onvolkomenheden zijn ook te vinden in diamanten en dit omvat scheurtjes en oppervlaktefouten. Sommige van deze onvolkomenheden zijn van natuurlijke oorsprong, terwijl andere afkomstig zijn van het slijproces. Inderdaad, perfecte diamanten zijn uiterst zeldzaam en natuurlijk erg duur.
GIA heeft een schaal ontwikkelt die de mate van zuiverheid van een diamant weergeeft:
Flawless (FL)
—Geeft aan dat de diamant geen enkele onzuiverheid heeft, niet intern en niet extern. Soms wordt voor deze diamanten ook de term “loupe clean”gebruikt
Internally flawless (IF)
— Zoals de naam reeds zegt, deze rating geeft aan dat de diamant geen enkele interne onzuiverheid heeft. Het komt vaak voor dat flawless en internally flawless samen gebruikt wordt om een categorie van diamanten aan te duiden.
VVS1 & VVS2
— Staat voor «Very, Very Slightly included». Dit betekent dat er kleine onvolkomheden gevonden worden in de diamant. Omdat het hier om heel minieme onvolkomenheden gaat is het zelfs voor experts moeilijk om deze te ontdekken. Voor een leek die de diamant bekijkt met het blote oog zijn deze dan ook totaal niet zichtbaar.
VS1 & VS2
—Staat «Very Slightly included». Ooik hier zijn de onvolkomenheden niet zichtbaar met het blote oog, maar ze zijn met een microscoop toch al veel duidelijker aanwezig dan bij de vorige categorie.
SI1 & SI2
— zijn «Slightly Included» categorieen. Vanaf deze categorieen zijn de onvolkomenheden zichtbaar met het blote oog.
I1, I2, & I3
— staat voor «Included». Bij deze categorieen is zijn de onvolkomenheden zichtbaar ook wanneer een leek een diamant bekijkt.
De Zuiverheid van een diamant wordt bepaald door de grootte , aantal en lokatie van interne of uiterlijke onzuiverheden aanwezig in de diamant. Deze worden vaak ook omschreven als insluitsels (inclusions) en kunnen onder andere bestaan uit kristallen, wolkjes en veren. Externe onzuiverheden worden ook omschreven als vlekken (blemishes). Om de zuiverheid te bepalen wordt een microscoop op sterkte 10x gebruikt.
Diamant “Cut”
In tegenstelling tot de overige 4 c’s die eerder de waarde bepalen van de diamant , bepaalt de slijpvorm of cut de uiterlijke karakteristieken (vorm, schittering, facetting) en de mate waarin het licht weerspiegelt. Een perfect geslepen diamant zal een betere schittering hebben, zelfs indien de andere eigenschappen ( zuiverheid , kleur) niet perfect zijn. Hoe mooi een diamant is is hoofdzakelijk afhankelijk van de manier waarop ze geslepen en gepolijst werd.
De slijpvorm verwijst dus niet enkel naar de vorm van de diamant maar ook naar de afmetingen , symmetrie en manier waarop ze gepolijst werd.
De manier van slijpen heeft impact op volgende eigenschappen. De schittering van de diamant, het ‘vuur’ of de manier waarom licht omgezet wordt in kleuren en hoe een diamant het licht weerspiegelt wanneer deze beweegt.
Wanneer licht op een diamant schijnt wordt ongeveer 20% meteen gereflecteerd via de oppervlakte. De rest van het licht dringt door in de diamant en afhankelijk van de slijpvorm wordt het of weerkaatst (en zorgt het voor de schittering of het vuur) of verdwijnt het licht via de onderkant van de diamant.
Als de diamant een ondiepe snede heeft, raakt het licht dat binnenkomt het paviljoen onder een lage hoek en ontsnapt aan de diamant via de onderkant
Als de diamant een diepe snede heeft, zal het licht zo raken dat het eerste en tweede paviljoenfacet raakt, maar de tweede in een te lage hoek om correct te reflecteren en dus ontsnapt het licht weer door de bodem
In een goed geslepen diamant wordt elk paviljoen onder een hoek door het licht geraakt waardoor het meeste licht door de bovenkant van de diamant wordt teruggekaatst. Dit wordt vaak gezien als “vuur” in de diamant.
Polijsting en symmetrie
De afwerking ook wel polijsting en de symmetrie van de diamant zijn twee belangrijke elementen die de uiteindelijke kwaliteit bepalen van de geslepen diamant. De afwerking of polijsting beschrijft hoede facetten van de diamant, en de symmetrie verwijst naar de uitlijning van de facetten. Bij slecht polijsten kan het oppervlak van een facet dof worden en kan een vage of doffe schittering ontstaan. Het kan er ook constant uitzien alsof het moet worden schoongemaakt. Met een slechte symmetrie kan licht verkeerd worden gereflecteerd als het de diamant binnenkomt en verlaat.